Meerdere domeinnamen voor je website

naamkaart

Iets waar veel webmasters mee worstelen, is hoe ze moeten omgaan met verschillende domeinen voor één website. Sommigen kiezen daar bewust voor door meerdere domeinnamen te kopen. Maar ook als je één enkel domein hebt en dat aan een website hebt gekoppeld, ‘ziet’ Google soms meerdere domeinen. In deze blog lopen we de verschillende scenario’s even langs. We beginnen echter met één basisprincipe, want dat is bij al die scenario’s leidend.

1. Het basisprincipe: vermijd duplicate content

Als je een tweede domeinnaam koppelt aan een website en die website is vervolgens via die tweede domeinnaam rechtstreeks te bereiken, is dat vanuit SEO oogpunt niet handig. Je herkent deze situatie eenvoudig als de nieuwe domeinnaam na het intikken zichtbaar blijft in de adresbalk en niet wordt omgezet naar het oorspronkelijke hoofddomein.

Google ziet in dit geval twee verschillende websites met beiden een eigen domeinnaam maar wel identieke content. Beter wordt je daar als webmaster in ieder geval niet van, in veel gevallen wel slechter omdat Google duplicate content niet waardeert.

Als je dus een tweede domeinnaam hebt, moet je het verkeer in ieder geval via een zogeheten 301-redirect naar het hoofddomein laten verwijzen. Dat controleer je eenvoudig door de nieuwe domeinnaam in te typen in de adresbalk en te checken of hij direct wordt omgezet naar de oorspronkelijke domeinnaam. Beide domeinnamen kunnen dan gebruikt worden, maar Google ziet één site zonder duplicate content

2. Maar ik heb helemaal geen twee domeinen. Toch?

Wellicht ben je helemaal niet van plan meerdere domeinnamen in te zetten en denk je dat dit artikel voor jou niet relevant is. Je hebt gewoon één domeinnaam en dat werkt prima. Check dat eerst even. Ook zonder dat je een tweede domein hebt geregistreerd, kan de zoekmachine duplicate content tegenkomen. Sites die zowel bereikbaar zijn via https://www.domein-1.nl en https://domein-1.nl – dus zowel met als zonder www – worden door de zoekmachine geregistreerd als twee verschillende sites met exact dezelfde content. Duplicate content dus. Zorg dus ook in dit geval dat je met een 301-redirect instelt dat al het verkeer wordt afgeleverd op óf www.domein-1.nl of op domein-1.nl.

Hetzelfde geldt als je site een SSL certificaat heeft en je niet instelt dat pagina’s alleen naar http of naar https moeten routeren. Ook in dat geval ziet Google twee sites met dezelfde content. Zorg dus dat je ook hier de gewenste keuzes goed instelt. Overigens is het tegenwoordig een goede gewoonte om al het verkeer standaard via https af te handelen. Google beschouwt sites die via een beveiligde verbinding bereikbaar zijn als betrouwbaarder, wat potentieel een beter positie in de zoekresultaten oplevert.

3. Ik wil meerdere domeinen aan mijn website koppelen

Het is een vaak gehoord idee. Men heeft een domeinnaam en het idee is dat door domeinnamen toe te voegen die ‘keyword-rich’ zijn meer verkeer trekt voor die keywords. Dus je hebt al meubels.nl en koopt daar nog interieur.nl en woninginrichting.nl bij om die vervolgens allemaal naar dezelfde site te laten wijzen.

3.1 Drie sites met mooie namen, met identieke content

Als je dit zonder verdere aanpassingen doet heb je daarna drie in Google’s ogen verschillende websites met alle drie een relevante domeinnaam, maar wel allemaal met dezelfde inhoud. En ze voegen dus volgens Google weinig toe. Zoals we hiervoor al beschreven, wordt je daar vanuit seo oogpunt niet beter van en in veel gevallen zelfs slechter.

3.2 Of één site met één naam?

Gebruik je vervolgens een 301-redirect dan ziet Google weer zoals voorheen één site. Echter, in dat geval voegen de nieuwe domeinnamen weer niets toe want die ‘weegt’ Google niet mee als ze direct naar een ander domein verwijzen. Ook dit scenario voegt vanuit seo oogpunt niets toe. De enige waarde kan erin zitten dat je nieuwe domeinnamen zo mooi zijn dat mensen spontaan het domein zullen intypen. Dat heeft niets met zoekmachineoptimalisatie te maken, maar het levert natuurlijk wel meer verkeer op.

3.3 Of toch van domeinnaam wisselen?

Mocht de nieuwe domeinnaam echt veel beter zijn – je hebt stoelen.nl gevonden terwijl je bestaande naam dingenmetvierpotenomoptezitten.nl is – dan kan het wel een idee zijn om van de betere naam het hoofddomein te maken. Maar wees daarbij voorzichtig. Het risico is groot dat de opgebouwde positie die je via de domeinleeftijd, opgebouwd zoekprofiel en backlinks hebt opgebouwd, in één keer weer is verdwenen. Ben je pas net begonnen en overweeg je toch een betere naam: doen. Ben je al jaren bezig en overweeg je het: slaap er een paar nachtjes over en zorg in ieder geval dat het met een seo-expert tot in detail wordt voorbereid.

3.4 Niche content sites?

Mocht je toch iets willen doen met die andere domeinnamen, dan is eigenlijk het enige andere bruikbare scenario om daar volledig zelfstandige niche-content sites te maken. Die sites kunnen helemaal gericht zijn op een specifiek onderwerp met eigen relevante content. Daar trek je vervolgens extra verkeer mee naar die site en daar vandaan probeer je mensen te verleiden naar de hoofdsite te gaan. Maar ook dan geldt waarschijnlijk dat je je beter toch kunt concentreren op één domein. Je content investeringen en backlink inspanningen kun je dan volledig daar op richten.

4. Een dubbele naam is geen garantie voor succes

Ben je doelbewust met meerdere domeinnamen bezig, zorg dan dat je een goed plan hebt. In veel gevallen is het verstandiger om het bij je bestaande naam te houden en daar al je seo power op te richten. Zelfs als je maar één domeinnaam hebt, moet je even checken of Google dat ook zo ziet. Ook al zal bij de scenario’s waar duplicate content niet bewust is gecreëerd het vaak wel meevallen met de Google impact, beter wordt je site er niet van.