Makkelijk en goedkoop je eigen website – 3 opties

Wil jij gemakkelijk én goedkoop een eigen website lanceren? We vergelijken in dit artikel 3 opties, namelijk zelf bouwen op basis van een opensource-systeem, gratis website-maaktools en de betaalde sitebuilders. Waar je bij de ene oplossing iets inlevert op gemak, lever je bij het andere in op de flexibiliteit, de mogelijkheden of de kosten.

Zelf doen (opensource)

Het klinkt ingewikkeld en moeilijk, je eigen site zelf bouwen. Elk content management systeem (CMS) kent inderdaad een bepaalde leercurve gelet op de installatie, het onderhoud en het beheer. Daar kun je niet omheen. Het ene is wat gemakkelijker te leren dan het andere systeem en de ene persoon is wat handiger met digitale middelen dan de ander. Vaak is zelf bouwen wel de goedkoopste oplossing en betaal je bij de opensource-oplossingen alleen voor de hosting en je domeinnaam. We pikken twee populaire systemen in Nederland eruit: WordPress en id="joomla" Joomla.

WordPress.org

Het meest populaire ‘zelfbouw-CMS’ is momenteel nog steeds WordPress. Verwar dit overigens niet met WordPress.com, waarover je meer leest in dit artikel . WordPress.org biedt veel zoekmachinevriendelijke en responsive designs waar je uit kunt kiezen. Je kunt ook een eigen template (laten) maken. De installatie werkt gemakkelijk, zeker als je er een stappenplan naast houdt. Daar zijn online echt talloze handleidingen over te vinden. Het onderhoud en beheer is voor sommigen even wennen, maar laat je daar niet door afschrikken. Natuurlijk helpt het als je wat ervaring hebt met websites. Bekijk de hostingproviders die WordPress.org ondersteunen .

Joomla

Joomla is wat minder populair. Desondanks is het een heel gebruiksvriendelijk systeem dat je net als WordPress wel even onder de knie moet krijgen. Ook voor Joomla bestaat online een grote community waar je handleidingen vindt en om hulp kunt vragen. Je hoeft echt geen technische kennis te hebben en niet te weten wat bijvoorbeeld html, CSS of FTP inhoudt. Dat geldt overigens ook voor WordPress. Bekijk de hostingproviders die Joomla ondersteunen .

Gratis abonnementen

Als het zelf bouwen toch een stap te ver is, dan kun je (om het goedkoop te houden) kiezen voor gratis website-maaktools, zoals Jimdo , Jouwweb of WordPress.com . Daar zijn online ontzettend veel aanbieders van te vinden. Je krijgt dan een subdomein, zoals bij deze voorbeelden jouwwebsitenaam.jimdo.com, jouwwebsitenaam.jouwweb.nl of jouwwebsitenaam.wordpress.com. Zo’n subdomein is net wat ‘minder mooi’. Als je het daarnaast belangrijk vindt dat je site goed gevonden wordt in zoekmachines, dan is een volledig eigen domein een betere keuze, wat bij deze gratis tools dus niet mogelijk is. Veel gratis website-tools plaatsen ook advertenties op je site, de beschikbare webruimte is soms wat beperkt en je hebt minder functionaliteiten dan bij zelfbouw- of betaalde website-maaktools. Dit hoeft natuurlijk voor jou allemaal geen probleem te zijn! Deze gratis tools zijn handig om een eigen website eerst eens te proberen, om te ontdekken of een eigen website echt iets voor je is, voordat je allerlei kosten moet gaan maken voor hosting en een eigen domeinnaam.

Betaalde sitebuilders

En last but not least: de betaalde sitebuilders. Bijna alle gratis aanbieders hebben ook betaalde abonnementen. Deze optie biedt het allerhoogste gemak als je zelf zo min mogelijk energie wil steken in het design en het (technisch) onderhoud. De kosten liggen over het algemeen wel een stuk hoger dan wanneer je voor een opensource-zelfbouwoplossing gaat. De belangrijkste voordelen van de betaalde varianten ten opzichte van de gratis abonnementen, is dat je geen reclame hebt én wel een eigen domeinnaam kunt gebruiken. Bovendien geldt hoe hoger de abonnementskosten, hoe geavanceerder je site en des te meer functionaliteiten je hebt.

De opties samengevat

Bij de optie ‘zelf bouwen’ lever je wat in op gemak, maar liggen de kosten een stuk lager dan een betaalde website-maaktool. De installatie klinkt misschien erg ingewikkeld, maar laat jezelf daar niet op voorhand door tegenhouden als je het leuk vindt om met je eigen site bezig te gaan. Wil je eerst even wat oefenen en proberen, dan zijn de gratis website-maaktools een hele goede optie. Je levert daarmee wel in op de mogelijkheden en functionaliteiten van je site en hebt in bijna alle gevallen reclame op je site. Wil je heel snel een goede site met allerlei functionaliteiten in de lucht en zie je het echt niet zitten om met een handleiding (of hulp van een ander) zelf aan de slag te gaan met de installatie? Dan zijn de betaalde websitemakertools voor jou de beste oplossing. Houd dan wel rekening met hogere kosten. Veel plezier met je nieuwe website!