Maak een Content planning met Excel

Om een website professioneel te onderhouden is het toevoegen van actuele content een belangrijk onderdeel. Zo zien naast zoekmachines ook de mensen die op de website komen dat de site ‘leeft’ en actueel is. Dit nodigt uit om verder te lezen en geeft vertrouwen in het bedrijf achter de website.

Denk je andersom maar eens in dat je op een blog of een pagina ziet dat het meest actuele artikel van vorig jaar is, dan is het minder aantrekkelijk om verder te lezen.

Echter wie reeds een langere periode een website beheert zal merken dat er ongemerkt veel tijd tussen verschillende artikelen komt te zitten. Een artikel schrijven is soms tijdrovend en kan ook lastig zijn zonder inspiratie. Daarom raad ik aan om met een content planning te werken. In deze planning kun je voor het hele jaar of in ieder geval enkele maanden vooruit bedenken en inplannen welke artikelen je wanneer op de website wilt plaatsen.

Via wincalendar.com en calendarpedia.com kun je gratis een template downloaden om in Excel te gebruiken voor je content planning.

Een bijkomend voordeel van een goede planning is dat je ook andere relevante zaken erin kunt plaatsen. Is er bijvoorbeeld een evenement voor je werkveld dat relevant is dan zijn deze vaak ruim op tijd bekend en kun je dit goed bijhouden. Je kunt ook gelijk de timing van artikelen aanpassen aan de feestdagen, zo voorkom je dat waardevolle artikelen net de vrijdag voor de meivakantie online komen waardoor deze weinig gelezen zullen worden.

Hoe vaak moet je een website updaten?

Dit hangt er volledig af om wat voor website het gaat.

Een nieuwswebsite moet eigenlijk continu worden bijgewerkt waarbij één of twee updates per dag veel te weinig is.

Bij een blog kan het varieren maar gemiddeld verwachten volgers van blogs toch minimaal wekelijks en het liefst bijna dagelijks een nieuw bericht, dit kan in artikel vorm maar natuurlijk ook in video, tweet of Facebook.

Bij bedrijfswebsites kan het volstaan om enkele keren per jaar een update te plaatsen op de website als de algemene informatie accuraat en relevant genoeg is. Wanneer je een bedrijf in een snel veranderende markt hebt zoals internet of marketing is het vanzelfsprekend om hier dan ook sneller op te reageren dan wanneer je een tuinaanleg bedrijf hebt.

Bij kleinere bedrijven zie je dat er vaak energie wordt gestoken in de online kant op het moment dat er tijd is en dat er klanten ‘nodig’ zijn. Zodra het bedrijf druk is verdwijnt de website en Facebook pagina als taak naar de achtergrond. Hoewel dit logisch is is het tegelijkertijd enorm zonde. Juist wanneer bijvoorbeeld hetzelfde tuinbedrijf druk is met opdrachten is het ook makkelijk om elke week leuke nieuwe foto’s te posten op Facebook van alle projecten die gaande zijn. Wanneer de tuinman niets te doen heeft zit deze op kantoor te ‘bedenken’ wat er eens op Facebook geplaatst moet worden. Dit gaat dus helaas precies verkeerd om. Ook daarom kan het voor zulke kleinere bedrijven erg nuttig zijn een content planning te maken.

Vooruit werken

Wie gebruikt maakt van een CMS zoals bijvoorbeeld WordPress kan erg makkelijk een artikel inplannen voor een dag in de toekomst. Heb je bijvoorbeeld de smaak te pakken en schrijf je op vrijdagmiddag plotseling vier artikelen voor je website of blog. Dan kun je deze verspreiden over vier weken zodat je website continu wat nieuws heeft in plaats van deze vier artikelen direct allemaal tegelijk online te zetten.

Ga mee met de seizoenen

Voor kledingwinkels is het laatste kwartaal verreweg de belangrijkste periode van het jaar. Hier kun je in een content planning ideaal rekening mee houden. Niet alleen weet je dat je personeel tegen die tijd erg druk is, ook weet je van tevoren al waar klanten dan naar op zoek gaan.

Een Reactie

Mijn Website is AF: 21 dingen die je nog MOET doen | Hosting Vergelijken
03 juli 2017 om 13:53
[…] alle website eigenaren aan een Website Content Plan te maken, die kan bijvoorbeeld gemakkelijk met Excel. Het is aan jou hoe vaak je nieuwe content op je website wil en wanneer. Echter of het nu om vier […]
Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *