Joomla website naar Wordpress omzetten

Wil jij je Joomla-website naar een WordPress-website omzetten of twijfel je nog? Het klinkt misschien als een onmogelijke opgave, maar dit artikel gaat uitgebreid in op hoe je dit doet.

Joomla vs WordPress

In de basis is Joomla vergelijkbaar met WordPress. Beide systemen zijn open source en beide zijn in php geschreven. De eisen die de systemen aan hosting stellen zijn gelijkwaardig en zowel Joomla als WordPress maken gebruik van een MySQL-database. Joomla is over het algemeen wel wat lastiger te begrijpen en te gebruiken. Verder biedt Joomla ook net wat minder mogelijkheden en ontwerpen (designs). Bovendien is de achterban van WordPress groter, waardoor je op veel verschillende plekken ondersteuning en handleidingen kunt vinden. Als dat voor jou belangrijke voorwaarden zijn, dan is het omzetten van Joomla naar WordPress de moeite waard, want het is minder moeilijk dan je misschien denkt!

De voorbereiding

Je hebt waarschijnlijk al een domeinnaam en webhosting. Controleer even bij jouw hostingbedrijf of je pakket geschikt is voor WordPress. De kans is groot dat dat wel het geval is. Maak een backup van je Joomla-site.

WordPress installeren

Als eerste stap installeer je vervolgens WordPress. Soms vind je al in het dashboard van je hosting (phpmyadmin) een mogelijkheid om WordPress te installeren. Verder lichten we in dit artikel een en ander toe. Log nu in het Admin-panel van je WordPress-site in.

Joomla-site importeren

Je zet je site niet daadwerkelijk om, maar importeert je Joomla-site in je nieuwe WordPress-site. Daarvoor bestaat een handige plugin, die FG Joomla to WordPress heet. Ga naar Plugins in je Admin-panel van je WordPress-site, selecteer ‘Nieuwe plugin’, zoek FG Joomla op en activeer hem. Zodra je deze geactiveerd hebt, ga je naar Instellingen of Tools en klik je op de import-link. Je ziet nu een hele lijst met mogelijkheden. Klik vervolgens op Joomla (FG) om de import-tool te starten.

Joomla import-tool

Nu gaat de plugin aan de slag. Zorg dat je je database-gegevens bij de hand hebt, want de import-tool gaat om onder andere de URL en de database-settings vragen. Alle gegevens vind je in je Joomla’s admin-omgeving. Ga in je Joomla-site naar System » Global Configuration en klik op de betreffende tab. Wachtwoord kwijt? Deze en andere gegevens vind je terug in het configuration.php bestand in de root-folder van je Joomla website. Doorloop de stappen en sta even goed stil bij wat je wel en niet wilt importeren. Als je alles goed hebt ingevuld krijg je een bericht te zien dat het gelukt is.

Het importeren zelf

Het kan even duren voordat al je content is geïmporteerd. Als dat zover is, dan zijn er mogelijk nog links of verwijzingen naar je joomla-site. De Joomla FG importer regelt dit ook!. Scroll naar beneden en klik op ‘Modify internal links’ of ‘Interne links aanpassen’. Dan wordt het nu tijd om je WordPress site verder in te gaan richten!

Hulp bij importeren

Je ziet dat de stappen voor het omzetten van Joomla naar WordPress niet zo ingewikkeld zijn. Loop je toch tegen problemen aan tijdens het importeren, kijk dan bij de veel gestelde vragen van de FG Joomla plugin: https://wordpress.org/plugins/fg-joomla-to-wordpress/#faq. Daar staan een aantal problemen op de rij met bijbehorende oplossing die je mogelijk kunnen helpen.