Joomla en Drupal strijden - Wordpress wint!

De bekende strijd tussen de 3 populaire CMS systemen WordPress, Joomla en Drupal is ook in 2014 nog steeds actueel. In de praktijk blijkt echter dat vooral Joomla en Drupal met elkaar concurreren terwijl WordPress er met de winst vandoor gaat!

Het succes van WordPress is dan ook eenvoudig te verklaren. Dit CMS is verreweg het meest laagdrempelig om mee te beginnen en vervolgens kan het toch enorm worden uitgebreid. Echter alle platformen hebben hun kleine voor- en nadelen en voor elk CMS geldt dat de achterban hard zal roepen dat bepaalde voordelen echt cruciaal zijn. Laten we echter voor het gemak op een rijtje zetten wat eigenlijk bij alle drie de CMS’en gelijk is:

Overeenkomst #1: Gratis & Open Source

Zowel WordPress, Joomla als Drupal zijn gratis te downloaden en installeren. Daarbij zijn er ook voor alledrie honderden gratis templates beschikbaar en duizenden gratis plugins om de website aan te passen en te optimaliseren.

Overeenkomst #2: Automatische installatie

Zelfs bij goedkope budget hosting bedrijven kun je met behulp van applicaties als installatron met enkele klikken deze drie CMS’en automatisch installeren.

Overeenkomst #3: Bruikbaar voor ‘Grote’ websites

Vooral van WordPress wordt nog wel eens gedacht dat dit met name voor kleine blogs geschikt is. Hoewel dit natuurlijk de basis van het systeem is hebben de volgende bedrijven WordPress als basis voor hun wereldwijde websites: CNN, SONY, TechCrunch en NY Times (zie meer). WordPress is in ieder geval het meest geschikt voor kleine ‘hobby’ websites. Drupal doet het steeds beter bij grote professionele websites met tal van gebruikers en inlog systemen.

Overeenkomst #4: Zoekmachine Optimlisatie mogelijk

Wederom bij allemaal erg goed mogelijk waarbij wellicht de kanttekening is dat WordPress zich hier wel erg gemakkelijk voor leent.

Zoals genoemd strijden Joomla en Drupal op dit moment met elkaar om plek 2, WordPress laat beide concurrenten qua marktaandeel ver achter zich, zie hier de grafiek van CMS marktaandelen van de top 1 miljoen websites wereldwijd (http://trends.builtwith.com/cms).

cms-marktaandelen-2014

Deze overeenkomsten zorgen ervoor dat het lastig is echt de verkeerde keuze te maken. Terwijl Joomla en Drupal populairder zijn onder professionele website bouwers is WordPress overall de winnaar met een marktaandeel van rond de 50% afhankelijk van hoe er wordt gemeten. WordPress lijkt met name niet te stoppen vanwege de simpele instap. Mensen die eenmaal WordPress gebruiken ontdekken vervolgens dat er met duizenden gratis plugins nog een hele wereld aan mogelijkheden open staat. Deze combinatie maakt WordPress voorlopig nog de dominante CMS in de markt. Mogelijke nieuwkomers in CMS zijn hopelijk de komende jaren te vinden tussen: Weebly, Wix, Squarespace, Concrete5 of Impresspages. Webwinkel CMS Magento groeit gestaag maar blijft een niche speler voor puur webwinkels.