jEvents, een uitgebreide agenda extensie voor Joomla

Voor veel websites betekent een eigen agenda een waardevolle toevoeging. Het publiceren van eigen activiteiten en andere relevante evenementen is een effectieve manier om meer bezoekers te trekken en ze te betrekken bij je onderneming.

Een online Google of Microsoft kalender gebruiken op je website

Soms gebruikt men hiervoor de online kalender functionaliteit van bijvoorbeeld Google (https://apps.google.nl/learning-center/products/calendar/get-started/ ), Microsoft Live, ZoHo of een andere online kalender. Die online kalenders kun je eenvoudig invoegen op je eigen website en we zien dan ook regelmatig websites die daar gebruik van maken. Het plaatsen van zo’n online kalender op je website gaat meestal via een zogeheten iFrame. Dat betekent dat je in de ‘back-end’ geen integratieproblemen hebt. Door het toevoegen van een eenvoudig stuk code aan de website heb je een prima kalender toepassing waarin je eenvoudig je evenementen en activiteiten kunt toevoegen, bewerken etc.

Nadelen online agenda’s voor je website

Maar er zijn ook behoorlijk wat nadelen. Feitelijk is zo’n iFrame op een website niets meer dan een ‘venster’ naar een andere website, in dit geval de Google Calendar website. Je hebt maar beperkte mogelijkheden om de look en feel van je agenda te laten aansluiten bij je eigen website design, waardoor het er al snel amateuristisch uitziet. Ook zijn iFrames niet responsive en is de mobiele weergave dus niet wat je ervan verwacht.

Maar misschien wel het allerbelangrijkste nadeel is dat zoekmachines de evenementen in je agenda niet indexeren als onderdeel van jouw eigen website. De content wordt wel geïndexeerd, maar de zoekmachines verwijzen naar je kalender op de Google Calendar site en niet naar je eigen website. Geen probleem als je af en toe eens een evenement wilt aankondigen, maar zeer ongewenst als je veel relevante content op je site wilt plaatsen in de vorm van evenementen in je agenda.

jEvents, een mooie kalender plug-in voor Joomla

Gelukkig zijn er voor veelgebruikte CMS oplossingen als Joomla ook mooie kalender extensies beschikbaar. Voor Joomla is jEvents (https://www.jevents.net/ ) een veel gebruikte oplossing. Deze component kan gratis worden gebruikt, al is voor een aantal meer geavanceerde mogelijkheden een betaalde versie nodig. Door wat mogelijkheden van jEvents te bekijken, zien we gelijk hoeveel meer mogelijkheden je  met zo’n kalender module hebt ten opzichte van de eenvoudige online oplossingen.

Meerdere agenda’s, categorieën, locaties en evenementenlijstjes

jEvents biedt je de mogelijkheid om een zeer uitgebreide kalender met verschillende agenda’s in te richten. De agenda items worden beheerd in je Joomla database en daardoor kan jEvents allerlei selecties van je evenementen tonen op verschillende posities en pagina’s. Je kunt specifieke categorieën tonen, maar ook alle evenementen op één bepaalde locatie, of alle evenementen die eenzelfde tag hebben. Ook zijn er allerlei extra modules en plug-ins beschikbaar om bijvoorbeeld de eerstvolgende evenementen te tonen, of juist de meest populaire of recent toegevoegde activiteiten. En het is mogelijk om bepaalde agenda items op een kaart te tonen zodat je bezoekers evenementen in hun omgeving kunnen vinden. Stuk voor stuk mogelijkheden die met een eenvoudige online agenda te hoog gegrepen zijn. Net als de mogelijkheid voor klanten om zich in te schrijven voor je evenementen.

Je eigen agenda in je eigen design

jEvents biedt uitgebreide mogelijkheden om de stijl van de presentatie volledig te laten aansluiten bij je website. Er is een groot aantal standaard configureerbare templates beschikbaar en ook heb je alle ruimte voor eigen aanpassingen zodat de look & feel van je kalender optimaal aansluit op je website.

Een SEO-vriendelijke kalender op je website

En de SEO? Daar heb je een enorm voordeel ten opzichte van online kalenders. Ieder agenda item in je kalender wordt geïndexeerd als eigen website content. En bij ieder evenement wordt bovendien een detail pagina gecreëerd die de bezoeker krijgt te zien als hij het betreffende evenement aanklikt. Zo’n detailpagina krijgt een eigen SEO-vriendelijke URL en kan uitgebreid gevuld worden met tekst en media. Net als je blog wordt een kalender dus een handige manier om zeer veel relevante content toe te voegen aan je website. Dat is aantrekkelijk voor je website bezoekers, een perfecte manier om ze bij je activiteiten te betrekken, en een ideale manier om veel meer indexeerbare content te genereren.