Is Craft CMS het Wordpress alternatief?

Het kleinere CMS Craft is begin 2017 met Craft 3 Béta uitgekomen. Het zal nog enkele maanden duren voordat deze nieuwe versie uit de Béta status is maar dit geeft ons de tijd de huidige versie van Craft eens goed onder de loep te nemen.

Craft noemt zichzelf een content-first CMS en daarmee zijn we gelijk bij een belangrijk voordeel van dit CMS. Als gebruiker van het systeem heb je bij het plaatsen van content meer vrijheid en flexibiliteit dan je bijvoorbeeld hebt bij WordPress. Dit komt doordat Craft werkt met zogenaamde entry types. Met deze entry types is het erg gemakkelijk om in het nieuws onderdeel van je website verschillende type content toe te voegen. Waar je bij WordPress bijvoorbeeld beperkt bent tot posts die in een blog of nieuws pagina worden weergegeven kan je bij Craft met behulp van entry types hier ook een link tussen plaatsen. Het is een kleine en erg simpele functie waarbij je je eigenlijk afvraagt waarom andere CMS producenten dit ook niet gelijk mogelijk maken.

Zie video: https://craftcms.com/features/entry-types

Wat een WordPress gebruiker zal missen bij Craft zijn de templates. De basis van een website gebasseerd op WordPress is een template die vervolgens kan worden ingevuld en aangepast.

Sterke punten Craft CMS

De vrijheid en flexibiliteit van het content gerichte Craft CMS zijn bijzonder en erg te prijzen. Het is mooi om te zien hoe simpele dingen een stuk beter werken dan bij WordPress en je nieuwe mogelijkheden krijgt met dit systeem.

De basis geeft een schonere website, wordpress is in de basis erg groot en zwaar, met Craft ga je hiermee een flinke stap vooruit. Voor programmeurs is dit een genot.

Nadelen Craft CMS

Een WordPress gebruiker zal het direct zien, je kunt bij Craft niet kiezen uit standaard templates, het gaat om een design from scratch. Het mooie hiervan is dat je als ontwerper veel minder wordt beperkt bij Craft terwijl WordPress je erg snel in het stramien van een template drukt.

Meer technische kennis is vereist bij Craft dan bij WordPress. Dit blijft dan ook één van de sterke punten wat mede het succes van WordPress heeft veroorzaakt. Weinig systemen werken nog gemakkelijker voor technische leken dan WordPress.

Zoeken naar informatie over Craft is erg lastig. Niet alleen is er nog te weinig goede informatie en zijn er te weinig goede support forums, de naam zorgt ook in Google voor erg veel verwarring.

Tot slot is Craft niet gratis. Het kost $199 terwijl WordPress wel volledig gratis te gebruiken is.

Conclusie

Als ik nu de vraag van dit artikel ‘is Craft het alternatief voor WordPress?’ zou beantwoorden neig ik naar nee. Dat komt met name door het feit dat Craft eigenlijk niet goed te vergelijken is met WordPress. Het is een prachtig systeem dat slim en puur is opgezet. Het heeft dan ook tal van voordelen om Craft te gebruiken. Echter voor WordPress gebruikers is dit toch niet HET betere alternatief. Het is een compleet andere manier van een website bouwen en wellicht zelfs een betere manier, wie echter jarenlange ervaring met WordPress heeft zal het gebruik van templates en plugins missen en daardoor niet enkel voordelen ervaren bij een overstap.

Bron: https://craftcms.com