Investeren in een Website - 4 vragen

Wie wil investeren in een website komt terecht in een lastige zoektocht. Deze markt is vrij ondoorzichtig en met name voor nieuwkomers erg onduidelijk om goed te verkennen. Een investering in een website kan echter wel erg waardevol en winstgevend zijn, de waarderingen zijn met ongeveer 2 keer de jaarwinst vaak erg laag te noemen.

Let wel dat investeren in deze markt meestal betekent dat je volledig eigenaar wordt, het is niet gebruikelijk als investeerder een minderheidsbelang te nemen. We geven enkele basis tips waar je op kan letten indien je op zoek gaat naar een website om te kopen.

Wat kun je zelf?

Voordat je gaat zoeken naar de juiste website om te kopen kun je het beste zo goed mogelijk bepalen waar je eigen vaardigheden liggen. Is het uberhaupt mogelijk om een webwinkel te beheren of ga je puur voor een website? Hoeveel tijd heb je om aan de website te werken en welke inhoudelijke kennis heb je wel of juist niet?

Een groot deel van de websites valt of staat bij het verschijnen van nieuwe artikelen, denk naast nieuws ook aan blogs en product recensies. Zonder een nieuw bericht vallen de bezoekersaantallen terug en de bijbehorende omzet ook.

Heb je specifieke kennis omtrent online marketing waarmee je de website kunt promoten?

Vaak verkopen ondernemers een website weer voordat ze hier echt in hebben geïnvesteerd, ze hebben wellicht andere projecten die meer opleveren en meer tijd vragen. Als je ziet dat de basis van de website goed is maar er nog veel te winnen is op dit vlak kun je waarde toevoegen.

Hoelang neem je de tijd voor dit nieuwe project?

Verwacht je al binnen enkele maanden enorme groei in winst of heb je de tijd om twee jaar energie en geld te investeren voordat je een resultaat wil zien. Kortom, wat zijn je verwachtingen omtrent omzet en termijn.

Wat is het voordeel van kopen ten opzichtte van nieuw bouwen?

Een nieuwe website lanceren vraagt nog veel meer geduld, bedenk je goed dat slechts 5% van de top10 in Google een website minder dan 1 jaar oud is. Kortom, de meeste websites zullen niet binnen één jaar veel organisch zoekverkeer binnen krijgen.

Aan de hand van deze vier vragen kun je hopelijk een beter beeld krijgen van de mogelijkheden en in welke mate dit voor jou geschikt is.  Lees ook dit artikel over een website verkopen.  en houd de marktplaats van sitedeals in de gaten voor actueel aanbod .