Hoe zorg ik voor voldoende opslag bij mijn website?

Voordat we ingaan op hoe je kunt zorgen voor voldoende opslag, geven we eerst kort een definitie van wat de opslag van een website precies betekent. Daarna gaan we dieper in op hoeveel opslag je überhaupt nodig hebt.

Let op: Er zijn niet zoveel webhosting bedrijven die ‘onbeperkte opslagruimte’ bieden. Zelfs bedrijven die zeggen dat het ‘onbeperkt’ is zoals HostGator hanteren vaak een ‘fair-use’ beleid wat ervoor zorgt dat er zeker wel limieten zijn. Met 10 GB zoals je bij SiteGround standaard krijgt zit je voor 98% van de websites ruim genoeg.

Een korte definitie
De benodigde opslagruimte is de hoeveelheid schijfruimte die jouw website nodig heeft. Je kunt de opslag die nodig is voor jouw website het beste vergelijken met een harde schijf in de computer. Naarmate je meer foto’s wil opslaan, heb je een grotere harde schijf nodig. De ruimte die je nodig hebt vanwege de totale grootte van de bestanden, is de benodigde opslagruimte.

Let op: opslag ≠ bandbreedte
De bestanden van jouw website staan dus op (het deel van) de server dat je van de hostingprovider huurt en onder meer daarvoor betaal je, maandelijks een bedrag aan deze provider. Probeer opslag niet te verwarren met bandbreedte. Bandbreedte slaat op het dataverkeer dat je genereert doordat gebruikers via het bezoek aan jouw website of gebruik van jouw applicatie bestanden laden van de server.

Hoeveel opslag heb ik nodig?
Waar dataverkeer afhankelijk is van het aantal gebruikers (p*q), is opslagruimte een keus die volledig bij de eigenaar of beheerder van de website ligt. Je hoeft dus (bijna) geen rekening te houden met externe variabelen zoals het aantal bezoekers, maar dient wel te bepalen waarvoor je de website wilt gaan gebruiken.

Onderstaande tabel biedt een eerste indicatie van de opslagruimte die je nodig hebt.

Type website Soort bestanden Benodigde opslag
Simpele HTML websites Tekstbestanden, statische pagina’s Minder dan 20 MB
Persoonlijke blogs Tekstbestanden, soms foto’s en video’s Rond de 100 MB, meer als je de foto’s en video’s zelf gaat hosten en niet via YouTube of Flickr inlaadt
Websites met dynamische contents en veel scripts Veel scripts, soms grote bestanden als foto’s en video’s Vrijwel altijd meer dan 1 GB. Belangrijker is de snelheid van de server.
E-commerce websites Veel productpagina’s, met gedetailleerde foto’s en eventueel video’s Vrijwel altijd meer dan 10 GB, zeker als sprake is van high-resolution foto’s van de producten
Websites voor muziek, foto’s en video’s Veel foto’s, muziekbestanden of video’s. Vrijwel altijd meer dan 100 GB, zeker als je gebruikers zelf bestanden laat uploaden.

Hoe weeg ik opslag mee in de keuze voor een hostingpakket?
Nadat je hebt bepaald hoeveel data je precies nodig hebt, kun je bij het selecteren van een hostingprovider zoeken naar de scherpste prijs voor die betreffende hoeveelheid data. Daarbij is het ook van belang dat je meeweegt hoe veel je hecht aan snelheid van je website.

Immers, als het aantal beschikbare GB gelijk is en de prijs ook, dan kan de snelheid doorslaggevend zijn. Zoek dus naar een hostingprovider op basis van in ieder geval hetzelfde aantal beschikbare MB of GB aan schijfruimte. Laat je niet verleiden door aanbieders die zeggen oneindige ruimte aan te bieden. Vaak gaat dit ten koste van de snelheid van die betreffende servers.

2s Reacties

Luuk Noordhoff
11 april 2017 om 09:00
Hoi John. Waarschijnlijk niet veel aangezien je Youtube video's niet op je website hoeft op te slaan, ik zou echter altijd een minimum van 500 MB hanteren maar dit krijg je meestal standaard.
Beantwoorden
John
06 april 2017 om 21:42
Dank u wel voor deze topic mijn vraag is nu hoeveel, opslag heb ik nodig als ik een website heb met vooral veel rss feed youtube videos?
Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *