Hoe Verkoop ik mijn Website?

website-kopen-verkopen-weegschaal

Een website beginnen is één van de leukste dingen om te doen. Wat eerst enkel een idee is, wordt met een domeinnaam en een website gelijk een echt product of dienst. Als het echter een paar jaar later niet meer je volle aandacht krijgt is stoppen soms de beste keuze. Veel websites sterven een langzame dood of worden gestopt door enkel de hosting te beëindigen. Indien de website echter enige waarde heeft, denk aan dagelijkse bezoekers, kwalitatieve backlinks of zelfs inkomsten, is verkopen een goede optie.

Wil je je eigen website gaan verkopen, bedenk dan goed of je dit wel echt wil en waarom. Eenmaal verkocht kun je namelijk niet meer terug. De meest voorkomende reden om te verkopen is dat mensen géén tijd meer hebben voor de website. Toch achten zij deze nog steeds van grote waarde en zetten de verkoopprijs (te) hoog in. Hoe kun je géén tijd hebben voor iets wat zo waardevol is?

De verkoop van een website kan erg winstgevend en positief zijn voor beide partijen. Wellicht zit de verkoper nu in een andere markt en is er totaal géén synergie meer in het in stand houden van de betreffende website. Voor de koper geldt soms juist het omgekeerde.

Stap 1: Vooraf

Een website-verkoop tot een succes brengen vereist flink wat werk, kijk daarom vooraf of dit wel de moeite loont. Wil je een website voor slechts €500 verkopen en schat je daarvoor in met misschien 10 potentiele verkopers in contact treden, dan is dit wellicht niet je tijd waard.

De grootste winst kan echter ook zitten in het feit dat je na verkoop de website kwijt bent, je bespaart hierdoor misschien wel €100 per jaar op webhosting en ook scheelt het je tijd aan CMS updates.

Verzamel voor de verkoop alle informatie die je hebt en maak hier één overzichtelijk PDF van die je naar geïnteresseerden kunt mailen. Denk hierbij aan:

 • Datum oprichting
 • Bezoekersaantallen
 • Commerciële mogelijkheden
 • Omzet afgelopen 12 maanden en afgelopen 3 maanden
 • Klantenbestand
 • Voorraad
 • Uitleg werkzaamheden (is er Adwords gedraaid)

Bepaal vervolgens een eerlijke verkoopprijs. Zoals altijd is de waarde wat de gek ervoor geeft maar in het geval van een website zit de uiteindelijke prijs vaak tussen de 0,5 en 5x de jaarwinst. Dit is erg ruim genomen en sommige ondernemers zullen nooit verder dan 1x of 2x de jaarwinst gaan. In mijn ogen is dit te kort door de bocht en moeten tal van factoren worden meegenomen zoals: leeftijd van website, groei bezoek, groei omzet, hoeveelheid benodigd werk, potentie van de sector, groei van de sector, seizoensafhankelijkheid etc.

Stap 2: Koper Vinden

Soms heb je het geluk dat je wordt benaderd voor de koop van je website. Dit maakt de verkoop een stuk eenvoudiger aangezien je al een zeer geïnteresseerde koper voor je hebt. Meestal zul je echter zelf achter potentiële kopers aan moeten gaan. Er zijn enkele goede online marktplaatsen waar je veel geïnteresseerden kunt vinden:

Empireflippers.com
Deze Engelstalige website richt zich volledig op goed draaiende websites. Dit zijn vaak affiliate of Adsense website met honderden tot duizenden dollars omzet per maand. Gemiddeld worden websites hier geplaatst tegen een verkoopprijs van 20 x de maandwinst. Maakt je website dus €12.000 per jaar aan winst, dan kan deze hier worden aangeboden voor rond de €20.000. Afhankelijk van de website kan hiervan naar boven toe worden afgeweken tot maximaal 36x de maandwinst. Er wordt goed gebruik gemaakt van Empireflippers, per maand verwerken ze rond de 1 miljoen dollar aan transacties. Voor de diensten rekent het bedrijf 15% commissie over de uiteindelijke verkoopprijs.

Sitedeals
Een mooie Nederlandse marktplaats voor alles wat met websites te maken heeft is Sitedeals. Zij hebben tevens een forum ‘Website te Koop’ genaamd waar websites gratis te koop kunnen worden gezet. Er zitten veel hobby/amateur webmasters op het Sitedeals forum wat echter niet wil zeggen dat je er géén serieuze ondernemers vindt.

Ervaring:
Via Sitedeals heb ik dit jaar zowel een domeinnaam verkocht voor slechts €150, als ook dit jaar een webwinkel voor een bedrag in de lage X.XXX euro’s. Het kan ook voor grote bedragen werken, Mitchel van Duuren heeft zijn webwinkel eiwitpoeder voor €100.000 tekoop gezet via dit forum.

Flippa
Wereldwijd is Flippa.com waarschijnlijk de grootste marktplaats voor het kopen en verkopen van websites. Voor een Nederlandse site zal het hier wel lastig worden, op het moment van schrijven staan er slechts zes .NL websites tekoop op Flippa. Plaatsing van een website is gratis, bij verkoop brengt Flippa 10% commissie in rekening. Er staan vaak vreemde domeinnamen tussen het aanbod waarvan ik ook de betrouwbaarheid niet altijd goed kan inschatten. Het is wel nuttig om hier af en toe het aanbod in je eigen sector te bekijken om een gevoel van prijsstelling te ontwikkelen.

Sedo

Sedo heeft waarschijnlijk weinig uitleg nodig. Per jaar worden er méér dan 15 miljoen domeinnamen verhandeld via Sedo. Echter voor goed draaiende websites is Sedo minder geschikt, er wordt weinig goede informatie over de website-omzet en traffic gegeven. Het verkopen van enkel domeinnamen werkt echter prima via deze dienst. De duurste .NL domeinen die momenteel bij Sedo tekoop staan zijn: bloggers.nl (€250.000), www.verkopen.nl (€250.000) en www.werken.nl (€100.000).

Ervaring:
Ik heb persoonlijk twee keer contact gehad met een medewerker van Sedo over één van mijn domeinnamen waarbij dit één keer tot een succesvolle verkoop heeft geleid. Hierbij is het proces erg professioneel door Sedo afgehandeld. Ook de betaling (het ging om €1.750 voor een .NL domein) ging via Sedo.

Escrow

Escrow is dan wel géén domeinhandelaar of marktplaats maar wel een erg handige dienst. Het is een veilige online betaaldienst die je kunt gebruiken bij de verkoop van een domeinnaam of website. In het Nederlands kennen we dit als derdenrekening. Het voordeel hiervan is dat de betaling door de koper op de derdenrekening geplaatst wordt waarna pas het domein wordt overgedragen. Vervolgens wordt het geld aan de verkoper vrijgegeven. Mocht er tussentijds wat mis gaan houdt de beheerder het geld vast en kunnen zij zelfs een onderzoek instellen. Het geeft een stuk meer zekerheid dan bij een rechtstreekse betaling.

Ervaring:
Voor een .com domein kregen we een bod binnen van een onbekende Canadees. We konden weinig informatie over deze potentiele koper vinden en gezien het hoge bedrag van $12.000 hebben we dit toen via de dienst van Escrow afgehandeld, dit verliep allemaal soepel. De kosten die in ons geval $180 waren, hebben we met de koper gedeeld maar dit kun je afspreken zoals je wilt.
Bereken hier de kosten van Escrow per verkoopbedrag.

Naast marktplaatsen zijn er ook diverse Nederlandse bedrijven die meerdere websites in bezit hebben en open staan voor nieuwe aankopen, kijk hiervoor eens bij deze drie partijen:

ReferMedia

Het Nederlandse bedrijf ReferMedia is eigenaar van enkele vergelijkingswebsites (waaronder deze) en is op zoek naar Nederlandse websites van minimaal 1 jaar oud. Ze geven aan zich te richten op websites met een huidige omzet van tussen de €100 en de €1.000 per maand.

Reachmo.re

Het Nederlandse Reachmo.re is opgericht door de eigenaren van Actiecode.nl en Kortingscode.nl. Zij zoeken actief naar kwalitatieve niche websites met minimaal 100 bezoekers per dag. Via de website kun je in contact komen en een mogelijke overname bespreken. Enkele websites die het bedrijf onlangs heeft overgenomen zijn: Buitenlevengevoel.nl, AllesoverDNA.nl, Mijnkluswijzer.nl en Smarthomeweb.nl.

iPublishing

Ook media bureau iPublishing is op zoek naar websites om te kopen. Zij zijn eigenaar van onder andere Shopadvies.nl en zien over al hun platforms ruim 450 duizend bezoekers per dag langskomen.  Het valt ons op dat iPublishing graag vooraf veel informatie over de website ontvangt. Afhankelijk van je situatie kan het wel of niet verstandig zijn om dit gelijk neer te leggen. Heb je een kleine website met nauwelijks omzet en wil je gewoon een paar bedragen horen dat is dit prima. Bij een serieuze website met bijvoorbeeld €1.000 omzet per maand of meer zou ik niet alle details vooraf neerleggen en een bod afwachten. Het is dan aan te raden om eerst in gesprek te gaan en af te tasten wat hun plannen en mogelijkheden zijn. Er komt meer kijken bij een overname dan enkel wat cijfers en een prijs.

Stap 3: Informeren & Onderhandelen

Afhankelijk van het type website zal het wel of niet nodig zijn veel specifieke informatie te overleggen. Voor kleinere verkopen zullen de details uit Stap 1 vaak voldoende zijn. Echter in goed overleg is alles mogelijk.

Aangezien screenshots kunnen worden gemanipuleerd, kan het vertrouwen geven als je de koper laat meekijken op je eigen scherm. Zo kun je direct door de statistieken lopen, via Skype kun je bijvoorbeeld je scherm delen, zie de uitleg.

Mocht je nog aanvullende producten hebben kun je deze er tijdens de onderhandelingen altijd nog bij doen. Denk bijvoorbeeld aan verwante domeinnamen waar je zelf niets meer mee wilt doen, maar waar de koper wellicht wel interesse in heeft.

Prijs bepaling
Alles is onderhandelbaar en dat geldt zeker voor websites. Ik heb géén aan- of verkoop van een website meegemaakt waar er niet van beide kanten is onderhandeld over onderdelen en dan met name natuurlijk de prijs. De prijs bepalen van een website is erg lastig en er zijn verschillende manieren om tot een redelijk bedrag te komen, hoe het in ieder geval niet lukt is met online waardering-tools.

Gratis online tools om de waarde van een website te berekenen geven de meest vreemde waarden. Tool www.checkwebsiteprice.com geeft een waarde van $ 9198 voor de website van Jort Kelder www.925.nl, ik denk dat hij hem hier niet voor weg doet. De tool van www.webuka.com schat onze Nederlandse www.bol.com met $1.7 miljoen ook vrij laag in.

Kortom van reken tools kun je niet goed uitgaan. Wat wel nuttig is is het onderzoek van DigitalExits. In dit onderzoek zijn de verkopen van 498 internet bedrijven onderzocht en berekent voor hoeveel keer de winst deze zijn verkocht. Ze komen op een gemiddelde van 2,46 X de jaarwinst als verkoop prijs, oftewel een multiplier van ongeveer 2,5.

2,5 X de jaarwinst lijkt mij in veel gevallen een erg reële prijs. Dit betekent dat je als koper na 2,5 jaar je investering eruit hebt. Dit lijkt erg goedkoop als je het vergelijkt met bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven waar waarderingen vaak op meer dan 15 X de jaarwinst zitten. Echter vanwege de risico’s en instabiliteit van websites in het algemeen kun je het hier niet goed mee vergelijken.

Wanneer de prijs veel lager wordt dan 2,5 X de jaarwinst wordt het snel minder aantrekkelijk voor de verkopende partij. Onderstaande tabel geeft een indicatie van redenen om af te wijken naar boven of naar beneden met de multiplier.

1,5 X of minder2,5 X4 X of meer
 • Website minder dan 1 jaar oud
 • Krimpende markt
 • Dalende omzet/winst
 • Website al jaren stabiel
 • Markt stabiel/ groeiende
 • > 20% groei per jaar
 • Vaste klanten
 • Laag risicoprofiel

Dergelijke multipliers werken minder goed als er nauwelijks sprake is van omzet en/of winst. Wanneer een start-up erg veel gebruikers op hun website heeft,  maar alles gratis aanbiedt kan de waarde van een website toch groot zijn. De koper ziet in dit soort gevallen de potentiële omzet en baseert hier de waarde op in plaats van op daadwerkelijke omzetcijfers.

Stap 4: Overdracht

Nadat de koop rond is begint de overdracht. Hierbij komen deze drie stappen voor: contract, betaling en verhuizen domein/website.

Contract
Maak gebruik van een contract. Ook als de betaling via een Escrow-dienst of website-makelaar gaat is een contract aan te raden. Hier kun je later altijd op terugvallen mochten er problemen ontstaan. Een goed voorbeeldcontract vind je hier en hier. Denk goed na over welke garanties en welk concurrentiebeding je acceptabel vind als verkoper.

Betaling
Voor de betaling hebben we al eerder naar Escrow verwezen, dit is weliswaar niet gratis maar geeft je een stukje zekerheid. Zeker wanneer de koper van je website iemand buiten Nederland betreft zou ik dit altijd aanraden. Wil je het zonder tussenbedrijf aanpakken kun je altijd 50% van het bedrag vooraf laten betalen en 50% achteraf.

Verhuizing
De verhuizing van een domein is gemakkelijk, de verkoper geeft de koper de autorisatiecode waarna deze de verhuizing kan aanvragen. Bij een website kan uiteraard de website worden gekopieerd naar de server van de nieuwe eigenaar. Een handige stap is vaak om het bijbehorende webhosting account volledig te laten overnemen. Zo blijft de website gehost waar deze nu is en hoeft enkel de account op een nieuwe naam te worden gezet.

Advies nodig?

Een frisse blik van een onafhankelijke partij kan helpen. Wil je enkel advies over de mogelijke waardering of juist volledige ondersteuning in het verkoop traject. Wij maken graag samen een plan hoe we je hierin kunnen helpen. Stuur via http://www.refermedia.nl/contact/ een bericht en we nemen contact met je op.

Leuk om te lezen

Als je tot hier bent gekomen begrijp je inmiddels dat er nogal wat komt kijken bij het verkopen van een website 🙂 Ik vind het zelf een erg leuk en spannend proces om bij betrokken te zijn. Mocht je (nog) meer hierover willen lezen wijs ik je nog graag op enkele leuke artikelen die ik over de jaren ben tegengekomen rondom de verkoop van websites en domeinen.

3s Reacties

Arno Scherpenzeel
19 februari 2018 om 16:35
Hi! Leuk artikel, mijn vraag is wat in Nederland een goede partij is om als een soort website makelaar op te treden. Een partij die een relatief snelle waarde taxatie kan doen en eventueel de volledige verkoop regelt tegen betaling.
Beantwoorden
Luuk Noordhoff
11 april 2017 om 08:58
Hoi Andres, in mijn ogen is je URL erg mooi, kort en simpel. Allereerst schrijf ik in dit artikel over de verkoop van websites, domeinnamen zijn een stuk lastiger en speculatiever maar ik doe een poging je een stapje verder te helpen. Het is jammer dat het domein wel vrij algemeen is, zoals jezelf al aangeeft kan er een grote variatie aan testen op geplaatst worden, daarom is het wellicht lastiger de juiste koper te vinden. Enkel als domein zou ik een bedrag van midden 4 cijfers verwachten maar wanneer er een volledige website op komt kan dit oplopen naar gelang de markt, denk ook aan dingen als assessment testen en DNA testen, wellicht buiten de normale verwachting maar commercieel wel interessant. Succes ermee!
Beantwoorden
Andres
11 april 2017 om 00:01
wat zou mijn url waard zijn (testen.nl)? Denk aan een centrale test portaal met allerlei informatie over testen: software, autos, elektronica, IQ, school, toetsen, psychologie, reviewa van mobiels, tv, autos.....enz.... Eenmaal bekend dan zou dit wat potentie kunnen hebben. Wat is je mening/blik hier op?
Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *