Hoe kies ik een hostingaanbieder voor mijn persoonlijke website?

Servers

Een eigen website is een prachtig instrument. Om te bloggen over een favoriete sport, een mooie reis, een stamboom van de familie te presenteren of om een hobby aan de wereld te laten zien. Je kunt daarvoor natuurlijk kiezen voor een gratis blog of portal, maar niets is leuker dan een eigen gekozen domeinnaam met een eigen website.

Die website moet gehost worden. En daar wordt het lastig. Een domeinnaam kiezen en registeren, dat ging nog wel. Maar hoe selecteer je de juiste hostingaanbieder? Een handige tool die je kunt gebruiken bij het selecteren van het juiste en voor jou geschikte hostingpakket is de weging van de keuze langs 3 lijnen. De schijfruimte, het dataverkeer en de benodigde software mogelijkheden.

Hoeveel schijfruimte heb ik nodig?

Dit is grotendeels afhankelijk van het doel van de website. Wil je een simpel tekstblog met daarop updates en teksten? Dan heb je niet al te veel schijfruimte nodig en kun je vaak al toe met 100 MB. Als je gebruik gaat maken van foto’s en video’s voor bijvoorbeeld een portfoliowebsite, dan is schijfruimte wel erg belangrijk. Probeer in dat geval vooraf te bepalen om hoeveel materiaal het gaat (100 MB, 5 GB, etcetera). Even stilstaan bij de vraag: “hoeveel schijfruimte heb ik nodig” zal je al grotendeels op weg helpen.

Hoeveel dataverkeer heb ik nodig?

Ken je de uitdrukking “bandwidth limit exceeded”? Die krijgen bezoekers te zien op het moment dat jouw website meer dataverkeer heeft verbruikt dan je voor die maand of dat jaar had ingekocht. Dat wil je dus voorkomen. Dataverkeer schatten kan op basis van een relatief simpele p * q. Hoeveel bezoekers verwacht je (p) en hoeveel data verbruikt iedere bezoeker gemiddeld (q) is daarbij de formule. Hier is sprake van een sterke samenhang met het doel van de website (een tekstblog of fotoportfolio) en de grootte van de bestanden die je gebruikt.

Voor persoonlijke websites is overigens 1 GB data verkeer per maand al snel meer dan genoeg. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om het datagebruik te beperken,  bijvoorbeeld door foto’s te hosten op websites als Flickr en filmpjes te uploaden op Youtube.

Hoe belangrijk is software?

Veel standaardsoftware is meer dan toereikend om te voldoen aan de wensen voor een persoonlijke website. Zo kun je WordPress gebruiken voor een blog, Joomla voor een portfolio of showcase en Magento voor een webshop.

Vrijwel alle hostingproviders hebben deze software standaard op hun servers draaien of je kunt ze eenvoudig installeren op jouw deel van de server. Heb je specifieke technische wensen? Neem dan voor de zekerheid contact op met de helpdesk van de aanbieder.

Waar moet ik nog meer op letten?

Je kunt ook advies inwinnen over de e-mailservice die de hostingprovider aanbiedt en informatie zoeken over de veiligheid van de servers. Hoewel dit misschien een ver-van-je-bed show lijkt, is het wel van belang om te weten hoeveel waarde de hostingprovider hecht aan het zo goed mogelijk beschermen van jouw persoonlijke gegevens.

De abonnementsduur en de mogelijkheid om te upgraden of te downgraden, kunnen ook van belang zijn. Een aandachtspunt hierbij is dat vaak het eerste jaar kortingen worden gegeven, maar dat het tweede jaar de tarieven eventueel stijgen. Let dus ook op het tarief na het eerste jaar.

Op onze website vind je daarom uitgebreide reviews van zowel Nederlandse als internationale hostingproviders. Deze reviews kunnen je verder helpen bij het uitkiezen van de hosting voor jouw (nieuwe) website.

Hosting Vergelijken
Average rating:  
 0 reviews