Het beste van twee werelden

De voordelen van Joomla in vergelijking met andere content management systemen

Een goed content management systeem (CMS) is onmisbaar. Voor het opbouwen van een nieuwe website, is de keuze voor een specifiek CMS van grote invloed. Zo bepaalt het CMS onder meer de snelheid waarmee de website in de lucht is en de kennis die jij daarvoor nodig hebt. Met een CMS dat aansluit op jouw vaardigheden, kun je snel inhoud en lay-out naar je hand zetten. Zo kun je de website perfect inrichten op jouw voorkeuren. Want of je nu gaat bloggen, een webwinkel opent of een portfolio aan de wereld wil tonen: zonder CMS ben je nergens.

De 3 grootste, open source, aanbieders van CMS software, zijn WordPress, Joomla en Drupal. Vrijwel alle aanbieders van webhosting voorzien in (gratis) installatie van deze drie systemen. Waar WordPress uitermate geschikt is voor bloggers zonder programmeerkennis, is Drupal met name gericht op programmeurs met uitgebreide kennis van de software.

Joomla zit daar precies tussen in: het is krachtig, maar voor iedereen begrijpelijk. Het is eenvoudig en modulair uit te bouwen. Bovenal is Joomla geschikt voor E-commerce, zonder dat je direct fors moet investeren. Wij breken een lans voor Joomla en lichten deze 3 voordelen graag voor je toe.

1. Joomla is krachtig, maar begrijpelijk

Met andere woorden: Joomla vereist niet te veel technische kennis. Je kunt, na installatie, eenvoudig een goede basiswebsite neerzetten. Door de opbouw van Joomla kun je meer onderdelen van de website handmatig inrichten dan in WordPress. Het handmatig toevoegen van specifieke  uitgebreide extensies is eenvoudig, terwijl deze extensies meer mogelijkheden bieden dan de plugins van WordPress  Ook is de integratie van sociale netwerken eenvoudig en zijn hier veel goede en toegankelijke extensies voor te vinden. Dat maakt Joomla een stuk krachtiger dan WordPress.
De techniek is echter beter te begrijpen dan bij Drupal, terwijl het beoogd resultaat voor de meeste mensen met Joomla net zo eenvoudig is te behalen. Kom je er net niet uit? Dan biedt Joomla een goed en uitgebreid helpportal.

2. Joomla is eenvoudig uit te bouwen

Veel mensen starten een website en komen niet veel later tot de conclusie te komen dat het niet helemaal is wat ze er van dachten. Als je WordPress gebruikt, zijn de mogelijkheden op dat moment beperkt. Je kunt je theme openbreken, maar daarvoor moet je goed kunnen coderen, of je zou een nieuw theme kunnen installeren. Het nadeel hiervan is je dan weer opnieuw je theme moet indelen en aanpassen. Dat kost veel tijd. Het installeren van plugins gaat daarnaast soms moeizaam, of levert net niet het resultaat dat je zocht.

Heb je Drupal als CMS? Dan is de kans groot dat je op dat moment contact op moet nemen met een dure programmeur, om de website verder uit te bouwen of aan te passen. De opbouw van Joomla is echter zo dat je eenvoudig zelf modules kunt toevoegen aan de website. Dat is de echte kracht van Joomla.

Je hebt hierin meer mogelijkheden en flexibiliteit dan bij WordPress, maar over het algemeen kun je het wel zelf doen. Dat scheelt in tijd en in de kosten voor programmeurs, een groot voordeel ten opzichte van Drupal.

3. Joomla maakt E-commerce mogelijk zonder de grote investering

Er zijn verschillende systemen beschikbaar die E-commerce oplossingen aanbieden. Denk hierbij aan het open source Magento of Prestashop. Hoewel dit krachtige (en zware) systemen zijn, hebben ze ook nadelen. Ze zijn vaak vragen een behoorlijke investering in tijd om onder de knie te krijgen. Heb je die tijd niet? Dan moet je iemand dat voor je laten doen en dat vraagt een investering.In vergelijking met de andere gratis open source CMS software biedt Joomla verreweg de krachtigste en meest toegankelijke E-commerce oplossing. Een webwinkel met Joomla is eenvoudig te openen en snel uit te breiden. Ook hier geldt: de mogelijkheden zijn uitgebreider dan bij WordPress, maar de techniek is toegankelijker dan bij Drupal. En Joomla is veel voordeliger dan de eerder genoemde zware systemen van Magento en Prestashop.

Joomla biedt dus ook hierin het beste van twee werelden.

Geschikte Joomla Hosting Aanbieders zijn Yourhosting & TransIP (zie volledige overzicht)