Facebook Shops (5 maanden later) Waar staan we nu?

In mei 2020 lanceerde Facebook de nieuwe dienst Facebook Shops. De nieuwe shopping functie werd gepresenteerd als een optie die online verkopen voor bedrijven makkelijker moet maken. De verwachtingen waren gelijk hooggespannen, zo gaven analisten van Deutsche Bank aan dat Facebook Shop alleen al een omzet van $30 miljard kan gaan genereren.

Hoe gaat het nu met Facebook Shops?

Het is vooralsnog lastig om goede cijfers te vinden over de resultaten van Facebook Shops. In de kwartaalcijfers geeft de COO van Facebook de volgende reactie als wordt gevraagd naar de prestaties van Shops:

“We’re very committed to this. But in terms of how it’s going, it’s very early. We are seeing nice results from businesses and the people who are using these shops. Our focus is getting the product experience right, and as we do, we’re going to make it available to more and more businesses.” Sheryl Sandberg (COO van Facebook)

https://www.fool.com

Wel is in de kwartaalcijfers te zien dat de omzet van ‘Other’ in het tweede kwartaal 366 miljoen dollar bedraagt.  Op een totale omzet van 18,6 miljard is dit nog steeds erg weinig, het betreft echter wel een groei van 40% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019.

Unieke positie van Facebook en Instagram

Het bereik van Facebook is nog steeds ongekend, dagelijks gebruiken 1,7 miljard mensen Facebook. Kijken we ook naar het gebruik van Instagram en Whatsapp dan zijn er in totaal zelfs 2,4 miljard dagelijkse actieve gebruikers. Instagram wordt daarbij ook nog eens sterk gebruikt om te browsen en te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals reizen, food, interieur en mode. Veel influencers en kunnen hun fans via Instagram op deze manier op nieuwe producten wijzen. Dit is een groot verschil met bedrijven zoals Amazon en Shopify die niet zozeer in de oriëntatie fase aanwezig zijn maar vooral het daadwerkelijke shoppen faciliteren.

Voor Whatsapp zijn er géén directe shopping plannen zover wij weten. De communicatiefunctie kan echter wel goed ondersteunend werken wanneer klanten vragen hebben over hun aankoop. Op deze manier kan Facebook ook deze contactmomenten geheel binnen de eigen netwerken beheren.

Betalingen: Facebook Pay & Whatsapp Pay

Een andere ontwikkeling die al jarenlang gaande is zijn de stappen van Facebook in de betalingen. Facebook heeft duidelijk als doel om betalingen tussen particulieren onderling en naar bedrijven te gaan faciliteren. De eerdere poging met het Libra project lijkt voorlopig gestrand. Andere vernieuwingen gaan onverminderd door zoals ook Facebook Pay en WhatsApp Pay.

Samenwerkingen

Interessant is ook om te zien dat Facebook voor de Shopping functie samenwerkt met e-commerce platforms zoals Shopify, BigCommerce en WooCommerce. Tegelijkertijd kunnen deze bedrijven ook als concurrenten worden gezien. Shopify promoot de Facebook Shops en Instagram shopping diensten als extra kanaal om klanten naar je Shopify webshop te trekken.

Facebook Shops niet te verwarren met Marketplace

Facebook Shops is een professionele webshop omgeving waarbij je producten kunt aanbieden die iedereen vervolgens kan bestellen. De Marketplace van Facebook is een ‘marktplaats’ waarbij gebruikers onderling producten kunnen verkopen. Op Marketplace zijn voornamelijk particulieren actief terwijl bij Shops meer professionele winkels actief zullen zijn. Shops is dus de winkel en Marketplace is de marktplaats.