Facebook Instant Articles

Het is een mooi voorbeeld van een win-win model. Facebook zoekt voor haar bezoekers natuurlijk altijd zoveel mogelijk content en als publisher wil je aandacht voor jouw artikelen. Dat kan op de traditionele manier door een link naar jouw artikel te publiceren op het sociale netwerk. Maar met Facebook Instant Articles kunnen jouw artikelen ook onderdeel worden van de ‘Facebook beleving’.

Wat zijn Facebook Instant Articles?

Facebook Instant Articles is met name gericht op de mobiele weergave van je artikelen. Als bezoekers van Facebook vanaf hun smartphone op een link klikken die verwijst naar een artikel op een andere website kunnen ze tegen een aantal problemen aanlopen:

  • De laadtijd vanaf een smartphone valt nogal eens tegen, soms tot wel acht seconden.
  • De opmaak is lang niet altijd geoptimaliseerd voor smartphone weergave
  • Interactie met sociale netwerken is vaak niet optimaal ondersteund

Facebook springt hier op in met Instant Articles. De service maakt het mogelijk een soort feed van artikelen op je website klaar te zetten die vervolgens niet als traditionele link op Facebook worden gepresenteerd. Je ziet ze op Facebook als artikelen die zijn omgezet in een intern Facebook formaat, geoptimaliseerd voor Facebook weergave en met een supersnelle laadtijd. Instant Articles herken je aan het speciale bliksemschicht logo.

Voor- en nadelen van FB Instant Articles voor de publisher

Facebook heeft hier natuurlijk voordeel van. Een sociaal netwerk floreert bij de gratie van de aanwezige content en FB doet er alles aan om zoveel mogelijk interessante content op het eigen netwerk te krijgen. Met Instant Articles zorgen ze ervoor dat interessante artikelen op de FB site terechtkomen, in een geoptimaliseerde weergave en met een supersnelle laadtijd.

What’s in it for you? Dat hangt er vanaf. Is jouw hoogste prioriteit je boodschap zo laagdrempelig mogelijk bij de bezoekers te krijgen, dan is dit een ideale tool. En ook als je content op Facebook staat is er nog steeds de mogelijkheid voor jou als publisher om advertentie inkomsten te genereren en calls-to-action in te bouwen. Bovendien kun je gebruik maken van de informatie uit Facebook statistieken.

Is jouw bedrijfsmodel website centric?

Maar, jouw content zit wel verpakt tussen allerlei andere zaken waar Facebook vol mee staat. De aandacht van je bezoeker kan weer even snel overgaan op iets of iemand anders. Is jouw aanwezigheid op Facebook er juist op gericht bezoekers te verleiden naar jouw website te gaan? Om daar tijd te besteden tussen de daar aanwezige content, gebruik te maken van je diensten, je producten te kopen of op je advertenties te klikken? Dan is een traditionele link naar je website waarschijnlijker aantrekkelijker.

Daar komt nog bij dat het misschien een oplossing is voor een kleiner beperkt probleem. Want als een website op een goede manier responsive is gemaakt, met een optimale mobiele weergave en snelle laadtijd, is de toegevoegde waarde van Instant Articles relatief beperkt.

Een nuttige WordPress Plugin voor Facebook Instant Articles

Hoe dan ook, als je gebruik maakt van Facebook Instant Articles is het goed om te weten dat er voor WordPress een goede plugin beschikbaar is om de koppeling tussen je website en Facebook te vereenvoudigen. Dat kan namelijk allemaal handmatig, maar heel eenvoudig is dat niet.

Ook met de plugin zijn er wat stappen te zetten. Je moet uiteraard jouw URL via een code op de website valideren om te bewijzen dat je de site beheert. Maar ook moet je het een en ander finetunen om de markup van jouw website artikelen op de juiste manier te laten omzetten naar de opmaak van de instant articles. De plugin bevat verschillende zogeheten ‘transformer rules’ voor de meest gebruikte WordPress installaties. Maar ongetwijfeld moet er nog wet bijgesteld worden voor een optimale weergave van jouw artikelen op Facebook.

fb-instant-transformer-rules

                Instellen van de transformer rules voor jouw Instant Articles

En uiteraard – het blijft Facebook – zul je jouw eerste instant artikelen moeten aanmelden voor de review door FB. Alleen als Facebook je artikelen goedkeurt, kun je daarna ook daadwerkelijk je Instant Articles gaan publiceren.

Wel of niet Instant Articles?

Dat hangt van je doel af. Wil je jouw content gewoon zo direct mogelijk aan de Facebook gebruiker presenteren dan is het een prettige oplossing. Wil je mensen eigenlijk overhalen om vanuit Facebook over te stappen naar jouw website, richt je dan op het mobile-friendly maken en verder optimaliseren van je eigen website.

Lees ook dit artikel over of Facebook Instant een vloek of zegen is.