Een veilige website begint bij goede hosting

Het maakt niet uit of je blogt, een mooie portfoliowebsite hebt of een goedlopende webwinkel runt: je wilt gevrijwaard blijven van hackers en alle bijkomende narigheid. De beveiliging van jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van eventuele klanten, is cruciaal. Een goede hostingprovider kan je helpen de risico’s te beperken en te zorgen voor de juiste bescherming. In dit blog lees je waarom beveiliging steeds belangrijker wordt en waar je in het kader van beveiliging op moet letten bij het kiezen van hostingproviders.

Beveiliging van servers en websites steeds belangrijker

Het aantal geconstateerde cyberaanvallen neemt jaarlijks met meer dan 50% toe. Deze aanvallen, gericht tegen zowel particulieren als bedrijven, leiden tot onrust en onbehagen. Hacken en andere cyberaanvallen zijn voor veel criminelen een eenvoudige manier om geld te verdienen. Diefstal van creditcardgegevens, vormen van chantage op basis van gestolen informatie: het verdienmodel van cybercriminelen is divers, maar in de basis simpel.

Landelijk is er daarom steeds meer aandacht voor bescherming van persoonsgegevens. Bij een webwinkel geldt bijvoorbeeld dat je volgens de wet alle passende technische en organisatorische maatregelen moet nemen om de gegevens te beschermen. In de praktijk betekent dat een SSL-certificaat onontbeerlijk is.

Tegen wie bescherm je je website?

Hoewel de grootste angst de eventuele diefstal van gevoelige gegevens beslaat, is dat niet alles. Er zijn grofweg twee categorieën hackers actief. De eerste categorie gaat inderdaad voor het grote geld en probeert zo veel mogelijk financieel gevoelige informatie beschikbaar te krijgen. In deze categorie vallen ook de automatische scans die op zoek gaan naar e-mailadressen of telefoonnummers, om daar vervolgens spam naar toe te sturen. De tweede categorie hackt ‘voor de lol’ en vindt het vooral leuk om vanuit technische expertise in te breken op websites. Dit heeft vervelende consequenties, vaak vooral voor de snelheid en bereikbaarheid van een website.

Waar moet je op letten bij het kiezen van hosting?

Allereerst moet je zeker weten dat de hostingprovider haar servers goed beschermt. Dat betekent dat de provider moet zorgen voor regelmatige updates, voor een uitgebreid veiligheidsprotocol en voor goede servers.

Daarnaast moet de provider voor jou de noodzakelijke instrumenten beschikbaar hebben. Dit zijn instrumenten die bij kunnen dragen aan de beveiliging van jouw website en deze zijn vooral afhankelijk van het doel van de website. Hieronder vind je een aantal instrumenten, waarvan een deel niet mag ontbreken in bijvoorbeeld webwinkels.

  • SFTP
    Deze afkorting staat voor secure file transfer protocol. SFTP is daarmee een vergelijkbaar concept als FTP, maar met een betere beveiliging. De kans dat jouw gegevens worden onderschept is een stuk kleiner dan met FTP.
  • SSL-verbindingen
    De zogenaamde Secure Sockets Layers (SSL-verbindingen) zijn onmisbaar als je gaat werken met klantdata of als je financiële transacties moet verwerken. Door SSL-verbindingen komt een volledig beveiligde verbinding tot stand, onder meer herkenbaar aan het slotje in de internetbrowser en het ‘https’ in het adres.
  • Onderhoud en back-up
    Kies een hostingprovider die een duidelijk veiligheidsprotocol publiceert, waarin ze inzichtelijk maken wat ze doen om de veiligheid van de servers te waarborgen. Reguliere back-ups op afgezonderde servers zijn altijd aan te raden, maar zorgen ook nog een keer voor extra veiligheid mocht het toch misgaan.

Voor meer informatie kun je natuurlijk terecht bij de specifieke recensie van de aanbieders die op onze website staan.