Een Membership Plugin voor je WordPress site?

Voor veel ondernemers die over relevante kennis, informatie of andere mooie content beschikken, biedt een membership site een ideaal verdienmodel. Dan kan het gaan om cursussen of webinars, maar uiteraard ook om video (Netflix) of muziek (Spotify). Of een inhoudelijke vraagbaak voor professionals, die ze online kunnen raadplegen. Zonder een dure eenmalige aankoop te hoeven doen, maar tegen een laagdrempelige maandelijkse fee maakt de klant gebruik van je diensten. Eventueel met een ‘instapmodel’ waarbij men zich kosteloos kan registeren om al van een deel van de beschikbare content gebruik te maken.

Terugkerende inkomsten en klantenbinding

Het belangrijkste voordeel van een ledensite vormen natuurlijk de terugkerend opbrengsten. Maar er is meer. Een membership site is ook het ideale platform om in contact met je klanten te blijven. Waar bij een eenmalige aankoop jouw follow-up mails steeds minder door de klant worden geopend, blijft bij een membership site de klantrelatie fris. Je attendeert je leden op nieuwe content en nodigt ze uit de site of app te bezoeken. Geen verkoop dus maar een uitnodiging om even langs te komen. Bovendien bieden de community mogelijkheden ook veel aanknopingspunten om nieuwe leden te werven via je bestaande klantenbasis.

Aan de slag met je membership site

Is het lastig om een membership site te ontwikkelen? Dat valt enorm mee, want in veel gevallen is het niet nodig om zelf te gaan programmeren of dat te laten doen. Er zijn veel standaard plugins voor de gangbare Content Management Systemen. Zeker als beheerder van een WordPress site heb je de goede Membership Site plugins voor het uitkiezen. Ik noem er in deze blog een aantal. Hou er rekening mee dat veel goede membership plugins wel betaald zijn. Maak dan ook een goede evaluatie van de functies die je nodig hebt voor jouw businessmodel, voor je een keuze maakt.

WP-Members™

Dit is een gratis membership plugin met toch behoorlijk wat opties. Maar ook met een belangrijk beperking. De plugin is niet te integreren met een betaaldienst en kan dus alleen worden gebruikt om gratis abonnees te registreren. Daarmee kun je nog steeds gebruik maken van de bindingskracht van een ledensite. Door mensen via een registratie gebruik te laten maken van je content hou je ze meer betrokken en kun je ze regelmatig updates en nieuws sturen. Als je echter betaalde leden wilt, kun je beter op zoek naar andere opties, of upgraden naar de Site Membership Subscription.

Restrict Content Pro

Uit de koker van de plugin leverancier Pippins Plugins komt de Restrict Content Pro plugin. Met de betrouwbaarheid van deze plugin is het dan ook prima in orde. Deze zeer betaalbare plugin (vanaf $49 per jaar voor één site) ondersteunt meerdere membership levels, inclusief de mogelijkheid voor een trial en kortingcodes. Ook kun je verschillende betaalmethodes integreren. Er zijn ruim voldoende rapportages beschikbaar en de functies om content af te schermen en aan verschillende membership levels te koppelen zien er zeer volwassen uit.

 restrict-content-pro

Voorbeeld van content beheer bij Restrict Content Pro

MemberPress

Ook MemberPress is een bekende betaalde plugin (vanaf $99 per jaar). MemberPress is een mooie plugin met uiteraard alle gangbare features, maar ook functies als content dripping. Dat is functionaliteit om nieuwe content stapsgewijs vrij te geven voor je leden. Ook bijzonder is de mogelijkheid een affiliateprogramma op te zetten. Op die manier maak je het eenvoudig voor website publishers om tegen betaling jouw membership site online te promoten.

WooCommerce Memberships

Als je al gebruik maakt van WooCommerce en je wilt vanaf je ecommerce site ook speciale aanbiedingen of bijzondere content aanbieden aan leden, dan hoef je niet verder te zoeken. Want ook al is er een ruim assortiment aan membership site plugins beschikbaar, voor een WooCommerce gebruiker is de WooCommerce Memberships plugin de logische keuze. Deze plugin biedt niet alleen de perfecte integratie met de verdere WooCommerce functionaliteit, maar maakt ook gebruik van de daarin gebruikte betaal gateways. De ideale plugin dus voor iedere ecommerce ondernemer met uitbreidingsplannen.

Succes met de ledenwerving!

Een membership site is een interessante optie om je bestaande website of ecommerce activiteiten uit te breiden met een nieuwe bron van inkomsten of klantenbindingsfeatures. Zeker als WP gebruiker heb je daarbij een zeer ruime keuze aan membership plugins. Maak een keuze uit de uitgebreide functies, kies je optimale oplossing en ga van start!