Backup maken van een Wordpress site

backup maken

Als je een WordPress site beheert, dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede back-up. Er kan een hoop gebeuren met een site waardoor deze niet meer goed toegankelijk is. Je kunt hierbij denken aan:

  1. hacks,
  2. een WordPress update die het thema overhoop haalt,
  3. of je maakt zelf een fout in de code die je niet goed terug kunt vinden.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van dingen die mis kunnen gaan en waarvoor het handig is om een back-up te maken van een WordPress site.

WordPress Backup maken, hoe werkt dat?

Er zijn een aantal manieren om een back-up van een WordPress site te maken:


1. WordPress back-up via de webhost

Een prettige manier om terug te kunnen vallen op een oudere versie van je WordPress site is via de hostingprovider. De meeste hostingproviders bieden deze functionaliteit aan en deze is doorgaans te vinden in het control panel. Je kunt even Googlen of navragen bij je host of deze back-up functie wordt aangeboden.

Backup wordpress maken

2. WordPress back-up door bestanden te downloaden naar je computer

Je kunt de bestanden van je WordPress site in één klap downloaden met een FTP programma. https://filezilla-project.org/ wordt erg veel gebruikt.

Als je Filezilla hebt geïnstalleerd, dan kun je de FTP gegevens invoeren. Deze kun je vaak vinden in een e-mail van je hostingprovider, of in de inlogomgeving. Vaak hebben webhosts zelf ook een artikel hieraan gewijd in hun kennisbank. Als je verbinding hebt gemaakt met de database van jouw WordPress site, dan kun je de gehele map als bestand slepen naar je eigen computer – meestal heet de map ‘public_html’ of ‘www’.

Als er dan iets gebeurt met je WordPress site, dan kun je de map terugslepen en weer inloggen op de oudere versie van je website.

3. Plugins voor WordPress back-up

Als je met WordPress werkt, dan ben je ook bekend met het scala aan plugins. Er zijn ook een aantal plugins beschikbaar die een back-up service verzorgen.

4. WordPress back-up via externe partij

Er zijn externe services waarmee je automatische back-ups kunt maken van je WordPress site. Dat zijn o.a. deze aanbieders:

Automatische of handmatige back-up

Hoewel in het begin een handmatige back-up wel volstaat, is het slim om op termijn voor een automatische back-up te kiezen. Bij veel mensen zal het er namelijk bij inschieten om regelmatig de back-up te verversen

Verschillende back-ups van één site

Als er erg veel tijd en geld in de site is gestoken of er is veel omzet mee gemoeid, dan is het raadzaam om een back-up te hebben op verschillende plekken. Zorg bijvoorbeeld dat je niet een back-up hebt op 1 computer, maar zet er ook eentje op een losse harde schijf of online.