6 Risico’s van (te) Goedkope Webhosting

Pinda's

Wie goedkope webhosting zoekt kan al voor minder dan €1 per maand terecht bij diverse webhosters. Deze beloven ook nog genoeg om een redelijke website te hosten, het is dan ook niet gek dat dit populair is.

Echter zoals je kunt verwachten zijn er nadelen van deze soms te goedkope webhosting pakketten, we bespreken waar je rekening mee kunt houden en wat je eventueel kunt doen om problemen te voorkomen.

‘If you pay peanuts, you get monkeys.’ James Goldsmith

Allereerst hoeft goedkoop zeker niet slecht te betekenen. Een budget hosting bedrijf bespaart bijvoorbeeld vaak op klantenservice, zo is er misschien géén telefonische helpdesk en moet je even wachten voordat een ticket goed is beantwoord. Dit betekent echter niet dat de hosting zelf slechter hoeft te zijn.

Zelfs al zijn de webhosting prestaties wat minder dan kan een goedkoop hosting pakket alsnog een slimme keuze zijn. Het hangt er daarbij vooral vanaf wat je verwachtingen zijn en hoe belangrijk de prestaties en uptime zijn. Indien het niet erg is als de website traag is en elk jaar een paar dagen offline gaat dan heb je een stuk minder te vrezen dan wanneer het hosting is voor een druk bezochte webwinkel.

Wel is het goed vooraf al rekening te houden met mogelijke scenario’s, we bespreken 6 vervelende risico’s die je loopt bij goedkope webhosting.

Risico 1: Prestaties dalen

Een nieuw webhosting bedrijf dat start met scherpe prijzen heeft misschien nog géén duizend of zelfs nog géén honderd klanten. In eerste instantie deel je de server ruimte van het bedrijf dus maar met weinig andere websites. Deze andere websites zijn waarschijnlijk ook nog nieuw en hebben dus weinig verkeer. Zo ervaar je weinig vertraging op je server.

Wanneer het hosting bedrijf succesvoller wordt kan het zijn dat de prestaties dalen. Er komen steeds meer klanten met groeiende websites op de servers en je merkt dat je website trager wordt.

Risico 2: Je deelt een server met andere ‘Budget Websites’

Bij een budget webhoster horen natuurlijk ‘budget klanten’, deze klanten staan met websites op dezelfde server als jouw website. Indien zij hun website niet goed onderhouden en/of beveiligen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties waarbij de server en dus ook jouw website kwetsbaar zijn.

Risico 3: Veiligheid blijkt niet optimaal

Als de webhosting eigenlijk ‘te goedkoop’ is betekent dit dat het bedrijf dat dit aanbiedt er niet ‘genoeg’ aan over houdt. In het ergste geval houden ze er zelfs niet genoeg aan over om de server goed te onderhouden, updates uit te voeren, backups te maken en het beveiligingsniveau hoog te houden. Als dit het geval is zal de situatie onhoudbaar zijn en je op termijn met problemen worden geconfronteerd.

Risico 4: Prijsstijging

Het is een hosting partij vrij om op elk moment nieuwe tarieven in te voeren. Uiteraard heb je dan de mogelijkheid om op te zeggen maar dat betekent dat je de website moet verhuizen. We hebben onlangs gezien dat bedrijven als Versio en Neostrada forse prijsverhogingen hebben doorgevoerd, met name bij de goedkope hosting pakketten.

Risico 5: Het Bedrijf wordt verkocht

Ook deze situatie is de afgelopen tijd erg reëel met diverse overnames in 2018 en ook alweer in 2019. Wanneer het door jou gekozen hosting bedrijf wordt gekocht door een andere partij is deze vrij onderdelen te behouden of te wijzigen dan wel hele pakketten te schrappen. Zo kan een goedkoop hosting pakket worden verwijderd en kun je zo ‘vanzelf’ in een duurder pakket terecht komen.

Risico 6: Je betaalt op een andere manier

Er zijn hosting bedrijven die geld in rekening brengen voor een betaling met iDeal, het terugplaatsen van een backup, telefonische ondersteuning, het gebruiken van email en noem het maar op. De webhosting op zich is dan goedkoop, de diensten die je erbij nodig hebt kosten vervolgens geld. Dit is niet perse oneerlijk maar wel een risico dat je loopt door voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten.

De gevolgen

Het kan vervelend zijn als je één van deze dingen tegen komt, met name prijsverhogingen leiden tot flinke verontwaardiging. De gevolgen zijn vaak vrij eenvoudig, of je accepteert de nieuwe situatie, een tragere website of een duurder pakket kun je voor lief nemen. Doe je dit niet, dan kun je de websites verhuizen naar een andere dienst.

Verhuizen kan even wat werk zijn, afhankelijk van hoeveel websites en hoe groot en ingewikkeld deze websites zijn ben je misschien even bezig. Er zijn echter diverse hosting bedrijven die je helpen als je de websites naar hun toe verhuist (betaald of onbetaald).

Ook kun je gebruik maken van slimme WordPress backup diensten waarmee een verhuizing makkelijker is.

Wat kun je doen om problemen te voorkomen?

Voorkomen is misschien beter dan genezen, helaas kun je niet alles van te voren zien aankomen.

In het geval van prijsverhogingen kun je deze wel voorkomen door je hosting pakket gelijk voor meerdere jaren vast te leggen en vooruit te betalen. Bedrijven zoals Antagonist en Siteground bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om gelijk voor 3 jaar te bestellen (en te betalen). Zo weet je dat je in die periode niet met prijsstijgingen te maken hebt.

Ook kan het géén kwaad om meerdere websites te verdelen over twee of meer webhosters. Zo ben je in ieder geval al bekend met een ander hosting bedrijf en kun je een eventuele verhuizing in de toekomst sneller uitvoeren.

Ons advies is om er vooraf alvast over na te denken wat je gaat doen als er iets verandert en hoe erg je sommige van deze 6 risico’s zou vinden.

Een Reactie

Wat kost een WordPress website? - Csorba Media
02 december 2019 om 11:32
[…] Hostingvergelijken.eu geeft ook andere risico’s bij het kiezen voor een te goedkope hosting, zoals verslechterende prestaties van de website, gebrek aan service, of een plotselinge prijsstijging.  […]
Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *