De 5 beste gratis extensies voor een snelle Joomla website

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het maken van een nieuwe website, maar de snelheid waarmee deze geladen wordt is belangrijker dan je denkt. Naast dat bezoekers een snelle website vaak op prijs stellen, houdt ook Google rekening met de laadsnelheid van je website. Voor iedereen met een Joomla website zijn er tal van extensies beschikbaar, die de laadtijd van deze software aanzienlijk versnellen. Er zijn meerdere manieren om een website te versnellen, hieronder vind je de 5 beste gratis extensies voor een snelle Joomla website.

1. JCH Optimize

Deze extensie is meteen één van de meest effectieve uit dit overzicht, doordat het alle externe Javascript en CSS bestanden samenvoegt en gecomprimeerd. Voordeel hiervan is dat er niet langer tientallen http requests naar externe bronnen meer worden verzonden, waardoor de laadtijd van je website flink zal afnemen.
Download Plugin

2. JS CSS Control

In plaats van JCH Optimize zou je ook kunnen kiezen voor deze extensie, die ongeveer hetzelfde doet. Groot pluspunt van deze extensie is dat je handmatig kunt instellen welke Javascript en CSS bestanden op welke pagina geladen moet worden, waardoor er nooit meer onnodige http requests worden gedaan. Net als bovenstaande extensie, zorgt JS CSS Control er dus ook voor dat de laadtijd van deze bestanden wordt verkort.
Download Plugin

3. Cache Cleaner

Het regelmatig verwijderen van cache bestanden die door Joomla worden aangemaakt, is een goede manier om de snelheid van je website te verhogen. De “standaard” manier om dat handmatig te doen, is via de Cache Manager in het Joomla beheerpaneel. Maar met deze extensie kun je dit met de druk op slechts één knop voor elkaar krijgen. Wanneer je Cache Cleaner gedownload en geïnstalleerd hebt, vind je deze knop rechtsboven in de statusbar van het beheerpaneel.
Download Plugin

4. QCC – Quick Cache Cleaning

Wil je nog meer gemak, kies dan voor deze extensie in plaats van de Cache Cleaner. QCC geeft je de mogelijkheid om automatisch op bepaalde momenten cachebestanden te verwijderen, zoals bijvoorbeeld na het bewerken van een pagina of het bereiken van een ingestelde limiet.
Download Plugin

5. CDN for Joomla!

Tegenwoordig maakt bijna iedere grote(re) website gebruik van een Content Delivery Network (CDN). Hierdoor worden er geen afbeeldingen (of video’s) meer gehost op je eigen server of hostingpakket, waardoor pagina’s sneller laden en de bandbreedte minder belast wordt. CDN for Joomla! is onder andere te koppelen aan de CDN aanbieders Amazon CloudFront, MaxCDN, CDNify en Cache Fly.
Download Plugin

Door één of meerdere van bovenstaande extensies te installeren, zul je direct merken dat je Joomla website stukken sneller zal laden. Wil je precies weten wat het effect is van deze extensies, test dan voor- en achteraf de laadsnelheid met Google Pagespeed.

Alhoewel alle al beschreven extensies gratis te downloaden zijn, hebben we voor iedereen die het niet erg vindt om te betalen voor extensies nog een extra aanrader. De extensie jomCDN is te kopen voor $30 en door dit te installeren sla je twee vliegen in één klap, deze extensie is namelijk een goed alternatief voor iedereen die zowel een CDN wil gebruiken als Javascript en CSS bestanden wil verkleinen. Net als CDN for Joomla! kan er worden gekozen uit verschillende aanbieders, zoals Amazon (CloudFront èn S3), Rackspace en MaxCDN. Ook kunnen andere bestanden die de laadtijd van een website vertragen worden samengevoegd en gecomprimeerd, waardoor de snelheid van je Joomla website hoger zal zijn dan ooit tevoren.